Xantus är tillfälligt slut i lager. Det går snart att beställa igen!

Frågor och svar


Hur många gånger kan jag använda ett Xantus drogtestarmband?
Ett Xantus armband har två testfält och varje testfält kan användas en gång. 
 
Vad är date rape droger?

Droger som används i samband med spetsning av drycker för att göra offret försvarslöst. Drogen läggs i drycken av för offret en okänd eller känd person för att den sedan enklare ska kunna förgripa sig på offret. Offret kan bland annat bli kraftigt berusad eller medvetslös. Efter neddrogningen sker ofta något slags av brott, exempelvis våldtäkt eller rån.

Vilken är den vanligaste date rape drogen? 
GHB, Ketamin och Rohypnol är de vanligaste date rape drogerna. Det finns dock ännu ingen offentlig information om ämnet i Sverige.

I Tyskland, där Xantus ursprungligen är ifrån visade sig GHB vara den mest visade aktiva knock out drogen 2018 (statistik från polisen i Berlin, utvärderat av sjukhus och toxikologer). Fler och fler blir offer för GHB som mellan 2017 och 2018 ökade med 65%. De tyska myndigheterna varnar för ett mycket stort antal orapporterade fall.

Hur vanligt är spetsade drinkar?
I Sverige saknas det tyvärr statistik om ämnet.   

Xantus Sweden har själva utfört en undersökning i centrala Stockholm där respondenterna var mellan 18 och 30 år. Resultatet visade på att 63% känner någon eller har själv blivit ofrivilligt drogad. 

Hur vet jag att min drink blivit spetsad av GHB?

GHB är oftast en luktfri vätska, men förekommer även i ampuller och som pulver. Substansen är svår att upptäcka med blotta ögat, men med hjälp av Xantus drogtestarmband kan du upptäcka GHB i drycker. 

Hur säkert är Xantus drogtestarmband?

För att försäkra ett skydd till 100% behöver testet testa alla tänkbara substanser och droger vilket är omöjligt.  

Xantus Drinkcheck har utfört en undersökning i ett tyskt laboratorium där armbandet visar nästan omedelbart resultat. Armbandet erbjuder en trygghet genom att du smidigt kan testa din dryck för GHB. Det ger även förebyggande skydd då det avskräcker förövaren när du bär ett Xantus armband. 

Vi på Xantus Sweden vill förtydliga att du alltid bör vara vaksam oavsett om du bär Xantus drogtestarmband eller inte, risken att bli ofrivilligt drogad finns fortfarande. 

Testar Xantus drogtestarmband någon mer drog än GHB?
Xantus drogtestarmband testar i dagsläget endast GHB.